BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

PIONEER SC-LX701 - Tömör gyönyör


2018/02/19

A vadonatúj 9.2 csatornás SC-LX701 erősítő belépést jelent a Pioneer nagyméretű, prémium kategóriás konstrukcióinak világába. Kiderítjük hogyan teljesít a gyakorlatban a japán audio- és video specialista három jelenlegi zászlóshajójának legkisebbike.

Az itt bemutatott többcsatornás erősítő külsőleg szinte tökéletes mása a Pioneer tavalyi SC-LX59 modelljének, előlapjuk alapján alig lehetne őket megkülönböztetni. A technikai változtatásokról először az erősítő hátoldala árulkodik, mely viszont teljesen más elrendezést mutat elődjéhez képest. A hozzá tartozó távkapcsoló ugyancsak különbözik, és lényegesen kevesebb gomb található rajta, ami egyszerűbb kezelhetőségre utal. A nagyméretű erősítő kitűnő kidolgozása, rendkívül jó felszereltsége meggyőző. Ráadásul beépítésre került a DTS:X kompatibilitás, mely a Dolby Atmos mellett gondoskodik a 3D hangzásról.

 

Technika és felszereltség

Ellentétben a közösen kifejlesztett Onkyo zászlóshajókkal, a Pioneer továbbra is a rendkívül magas teljesítményű 32-bites ES9016S Sabre D/A konverterre épít az audiojel feldolgozásánál. Ennek köszönhetően az SC-LX701 egy valóban nehézsúlyú zenegép, mely az MP3-tól vagy a WAV-tól kezdve, a nagyfelbontású FLAC fájlokon (24 bit/192 kHz) át, egészen a Quad DSD audiofájlokig (11,2 MHz) minden általánosan elterjedt zenei formátumot le tud játszani a helyi hálózaton keresztül vagy USB-ről. A zenei fájlok (WAV, FLAC, AIFF, AAC, MP3, Apple lossless és DSD) kihagyásmentes lejátszását az SC-LX701 a hálózaton, illetve az USB bemeneten keresztül tudja biztosítani, a gapless-lejátszás azonban a WAV vagy FLAC formátumú fájlok többcsatornás streamingje esetében nem lehetséges.

A Tidal és a Deezer szolgáltatásoknak köszönhetően az előfizetők CD-minőségben hallgathatnak zenéket az internetről. Mindezeken felül az eszközt ellátták Google Cast és FireConnect funkciókkal, melyek kompatibilis eszközök rendelkezésére állása esetén tovább szélesítik az SC-LX701 által kínált lehetőségek tárházát. Érdemes megemlíteni, hogy a 701-es funkciói között szerepel még AirPlay szolgáltatás, internetes rádió (tune-in), Bluetooth (4.1-es verzió), WLAN (dual-band 2,4/5 GHz), továbbá egy klasszikus AM/FM rádió (40 tárolható csatornával) és egy lemezjátszó bemenet is helyet kapott rajta.

Mindenki számára tartogat valamit: a nagyon jól felszerelt Pioneer SC-LX701 majdnem minden célra előkészített hátoldala. Az ideális vételi feltételekről két forgatható antenna gondoskodik.

A Pioneer által tervezett Direct Energy HD erősítők rendkívül hatékonyan működő D-osztályú erősítők, melyek kitűnő hatásfokuknak köszönhetően alacsonyabb hőleadás mellett tudnak jelentős teljesítményt nyújtani. HDMI bemenetből nyolc áll rendelkezésünkre, melyek közül csak az 1-5. számú csatlakozók HDCP-2.2 kompatibilisek. Emellett a Pioneer AV receiver két HDMI kimenetet is felsorakoztat, melyekből az egyik a második hangzónára is használható. Az SC-LX701 támogatja a BT.2020 és HDR szabványokat, a kiterjesztett színteret, és lehetővé teszi a 1080p felbontású tartalmak Ultra HD felskálázását.

 

Laboreredmények

A tesztlaborban az SC-LX701 keményen odateszi magát, és 5 x 176 W-os teljesítményt produkál 4 Ohm-os, illetve 5 x 119 W-ot 8 Ohm-os terhelés esetén. Sztereó módban pedig 155 W-ot ad le 4 Ohm, és 107 W-ot 8 Ohm mellett. A csillapítási tényező a maga 162-es értékével örvendetesen magas, ezen felül az alacsonyabb torzítási értékek, a kiváló csatorna elválasztás és a minimális zaj tovább lelkesítenek bennünket. A Pioneer gépe standby módban megelégszik csupán 0,1 W teljesítmény felvétellel, hálózati készenléti üzemmódban pedig áramszükséglete mindössze 3,1 W-ra emelkedik. A Pioneer AV erősítő még a legmagasabb teljesítmények mellett is képes hideg fejjel dolgozni – a ház felületének hőmérséklete tesztünk során legfeljebb 13°C-kal emelkedett meg.

 

Gyakorlatban

A Pioneer még tovább fejlesztette a már jól vizsgázó MCACC Pro mérési módszerét, és ellátta azt a „Reflex Optimizer” funkcióval. Ez lehetővé teszi a Dolby minősítésű mennyezeti hangsugárzók pontos kalibrálását, mégpedig úgy, hogy a direkt és indirekt sugárzású hangszórók fázisait egymáshoz hangolja. Az erősítőhöz járó mérőmikrofonnal történő mérési procedúra igen meggyőző eredménnyel szolgált, és a hangszóró konfiguráció összetettségétől függően maximum 15 percet vehet igénybe. A különböző setupok eltárolására három tárhely áll rendelkezésre. Az infravörös távirányító jelentős átalakuláson ment keresztül, teljesen új kialakítást és elrendezést mutat. Ez megkönnyíti az erősítő vezérlését, amihez az ugyancsak sokoldalú és jól működő „iControlAV5” okostelefon applikációt is használhatjuk.

 

Tesztelés

Az 1700 eurós, többcsatornás AV erősítő rendkívül konkrétan és erőteljesen szólt a referenciaként használt sztereó hangfalainkon. Eközben pedig éppen annyira finoman és érzékenyen tevékenykedett, ami által a rendszer még a zene legapróbb részleteit is könnyedén tudta reprodukálni. Ehhez társult még a kitűnő térleképezés a zenészek és hangszerek plasztikus megszólaltatásával. Az SC-LX701 a többcsatornás használat kihívásainak ugyancsak bravúrosan tett eleget. A „Mad Max: A harag útja” (Dolby Atmos) és a „Bíborhegy” (DTS:X) megmutatták, hogy további magassági csatornákkal, jóval előnyösebb hangzást érhetünk el. A speciális effektusok térbeli megjelenítése is grandiózusra sikerült: mozink fizikai dimenziói egyenesen kitágultak. A Metallica „Through the Never” Dolby Atmos koncert Blu-ray lemeze is látványos hangzást szállított házimozinkba, erőteljes, sötét és élesen kontúrozott basszusokkal. A gitárok kellően agresszívan szóltak, és a frontember James Hetfield hangja is tisztán érthető volt. Így élvezhető igazán!

 

Konklúzió

A Pioneer SC-LX701 személyében egy igazán jó AV erősítőt kapunk, minden kétséget eloszlató, első osztályú hang- és képminőséggel, illetve kidolgozással, valamint gazdag felszereltséggel. A 701-essel a film- és zenerajongók egy tekintélyt parancsoló eszközre tesznek szert, amivel teljes mértékben kiaknázhatják rendszerük hangzásbeli mélységeit.

 

Forrás: http://www.sztereomagazin.hu/tesztek/audio/pioneer+sclx701++tomor+gyonyor.html

Termékösszehasonlítás