BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Pioneer FS-W40 - Multiroom a javából


2018/02/19

A life style hangrendszerek korát éljük, miközben a Pioneer a napjainkban oly divatos vezeték nélküli hangátviteli technikát egy nagyon szép kivitelű és több darabban bővíthető multiroom hangrendszerben prezentálta.

Meglátni és megszeretni! Ezt a minőségi életérzést sugározza a Pioneer FS-W40, ami fehér, vagy fekete színekben választható. Az alumínium fedőlappal dekorált készülékház prémium eleganciával tudatja tetszetős egyéniségét a szemlélővel. A Pioneer letisztult kinézete ennél nem is lehetne provokatívabb, hiszen az előlap amikor megláttam, életem első audio komponensét juttatta eszembe, amit nagyon akartam és éveken át a kedvencem volt.

 

A Pioneer FS-W40 eleganciája

Az FS-W40 előlapján semmiféle gomb sincs és másféle kiemelkedő objektumot sem találunk, helyette hat darab, besüppesztetett, újbegy méretű homorulat szolgál a kezelésre. Az érintés érzékeny pontokkal a főbb funkciókhoz érhetünk el. A fehér fényű pontmátrixos kijelző az előlap szimmetria középpontjában van, mérete elég a fő funkciók áttekintéséhez. A most bemutatott újdonság a népszerű Pandora, Spotify, Google Cast, Tidal vételét teszi lehetővé. WiFi-vel könnyen csatlakozhatunk az internethez, ezzel elérjük a különféle szolgáltatásokat, vagy a saját NAS szerverünket, ahol megannyi fájl található.

 

Extrák

A Pioneer FS családja számos kiegészítővel rendelkezik. A fő egységhez egy pár hangfalat csomagoltak, ami ezzel sztereó rendszert alkot, de kiegészítésként kaphatunk hozzá páronként csomagolt vezeték nélküli hangfalakat és természetesen az opcionális subwoofert is megvásárolhatjuk, ami viszont nagyon is ajánlott, de erre később a teszt folyamán még visszatérünk. A hangfalak egyformák, a frontok és az opcionális háttérsugárzók alumínium tetejükkel illeszkednek a fő készülék dizájnjához.

A kétutas hangfalak egyenként 40 Wattos teljesítményűek, hengeres formájúak és egy hálózati tápkábel csatlakoztatható hozzájuk. A fém szitával burkolt hangfalak hátlapján látható két csavarmenetes rész, a fali rögzítést szolgálja. A külön vezérelt hangfalak, beépített erősítővel rendelkeznek, ami önálló multiroomos használatukat is lehetővé teszi, akár más-más szobába is rakhatjuk őket, és ezzel a mondattal, el is értünk a szolgáltatás bemutatásához.

 

Használatba vétel

A Pioneer szakít a szokásos többcsatornás rendszerek összeállításának hagyományával, hiszen zsinórozás helyett, most csak a hangfalak párosítását kell elvégeznünk. A hangsugárzók elhelyezéséhez a hátlapjukon lévő jelöléseket kell megfigyelni, ugyanis itt van feltüntetve a helyes pozíciót jelölő rövidítés. A készülék főmenüjéből könnyen elnavigálhatunk a beállítások, párosítás opcióba. Mind ezt egy TV segítségével könnyebb elvégezni, az áttekinthető grafikus képernyőmenü nagy segítséget nyújt a beállításban. A készülék a feszültség alatt lévő hangfalakat mintegy fél perc alatt megtalálja és csatlakoztatja a rendszerhez. A készülék a hangfalak hallgatóhoz mért távolságát egységesen 3 méterre állítja, az egyes hangfalak hangerő szintjét igényünk szerint is beállíthatjuk. A távirányító kicsit egyszerűbb darab, nem igazán illik az elegáns Pioneer FS-W40 többi részéhez, szögletes és éles sarkai vannak, de a kellemesen nagy vezérlőgombok javítanak az ergonómiai „deficiten”.

A hátlapon WiFi antennák ágaskodnak, alattuk egy HDMI ki-, és négy HDMI bemenet van, illetve egy RCA bemenet is, valamint Network, USB, és FM antenna csatlakozás is található. Multicsatornás készülékünk mozizásra lett optimalizálva, amit a gyárilag beállított hangzáskép lehetőségek igazolnak. A zenékhez is sok beállítható hangzás választható, ez kiterjed a multi mono hangzásra is. A mono hangot természetesen a különböző szobákban való hangfal használatkor kell igénybe venni, az All sztereó üzemmódot a különálló helyiségekben sztereó használatkor kell bekapcsolni. Összegezve a Pioneer legnagyobb előnye az alkalmazkodó képessége, és igényeink szerinti változatos használhatósága.

 

Stílusban a hang

A most tesztelt készülék leginkább egy túlfejlesztett TV hangrendszerre hasonlít, csak még több szolgáltatással és a bőséges térhangzáshoz szükséges, szabadon elhelyezhető hangfalakkal „tuningolva”. A legegyszerűbb módon USB-ről hallgattuk a tesztanyagot és úgy érzékeltük, hogy ez a hangrendszer nagyon jól tud illeszkedni a modern kor követelményeihez. Az egyes hangfalak hangzása, - főleg mélysugárzó nélkül - leginkább egy népszerű Bluetooth hangszóróhoz hasonlít, de azért annál komolyabb, szebb a hangja. Mivel belőlük nálunk most több is van, az összes hangfalat magunk köré rendezve, máris jobban értjük, hogy a Pioneer miért is készítette el ezt az innovatív szépséget. A zenei részekben meghökkentően nagy hangsúlyt kaptak a basszus hangok, amivel nincs is baj, legyen bőséggel, nem lehet panaszra okunk.

Az után, hogy a fentebb említett módon beállítottuk a megfelelő hangfal távolságokat, nagyon szép, egységes hangteret kaptunk, amellyel öröm hallgatni minden zeneszámot. A széles és egységes térhatás a legfelsőbb szinten volt képes bemutatni a színpad legeldugottabb szegletében lévő zenészek és hangszerek hangját is hallottuk, az így megteremtett hangtér bámulatosan jó volt. Az igényes zenehallgatók Pure Audio lehetőséggel élvezhetik a zenét, ennél a hang kiválasztásnál is besegít a mély-sugárzó az alsó hangtartományba. A 20 centiméteres hangszóróval rendelkező FS-SW40 Subwoofer zárt aktív mélysugárzó meghatározó szerepet vállal a megfelelő hangminőség kialakításában. Ha nagyobb és érdekesebb hangélményre vágyunk, használni kell a beépített hangprocesszor munkáját. Számtalan esetben lebeszélném a DSP használatáról kedves olvasóinkat, de az FS-W40-ben olyan sokféle, és jó minőségű ez a funkció, hogy mi is élveztük, használatával különleges hangzáshoz jutottunk. Ez a készülék szórakoztatni született és nem akar elveszni a szigorú szakmai részletek kritériumában, és mint ilyen, meglehetősen jól teljesít ezen a téren. Carolin No „Still Wather Run Deep” c. száma demóanyagunk állandó, sokat hallgatott darabja, és a Pioneer meglepően szépen ábrázolta a zeneszám minden momentumát.

A rendszer egyik fő feladata a filmhangok interpretálása. A TV-hez kapcsolt Pioneer FS-W40, könnyű módot kínál a szórakozásra, a rákapcsolt Blue-ray játszón elindított filmek hangjának szokatlansága, leginkább a centersugárzó hiányában volt keresendő. A középső csatorna hangjait ugyanis a készülék szétosztja a sztereo csatornákra, és így alakítja ki a teljes hangteret. A „Csata: Los Angeles” a „Vesztesek bosszúja” és a „Don't Breath” c. filmek hangját is e-szerint módosította a Pioneer. Center nem lévén a párbeszédek hangja ugyan érthető volt, de utánállítással kellett megkeresni a teljesen központos helyet, hogy a középről várt hangok tényleg onnan érkezzenek. Így, hogy nem olyan direkt a párbeszédek iránya, a hangzás jobban hasonlít egy tisztán sztereó hangtérhez, ami egyfelől természetesebb mint a centeres rendszereké, de másfelől hozzá kell szokni az e-fajta szélesebb dialog megszólaláshoz.

 

Bővithető konfiguráció

Mint írtuk, az FS-W40 további hangfalakkal egészíthető ki. Mi további két FS-S40 típusú kábelnélküli hangfal rendszert kaptunk hozzá, ami újabb izgalmakat adott az eddigi teszteléshez.

A kibővített hangtér teljesen megváltozott körölöttünk, sokkal szebb lett a térhatás, mint akár egy háttér hangfalas Soundbar-é. A hangfalak nagyon szépen uraljták a teret, és a 4.1-es rendszer jól elboldogult a több hangcsatornás hangkódolással is. A Pinoneer ezzel a hangzással az élen jár.

 

Ajánlás

A Pioneer FS-W40 és a hozzákapcsolt dupla S40-es hangfalrendszer érzékeltetni tudta számunkra, hogy akár egy nagyszerű High-Tech környezet kiépítésére is alkalmas. Az opcionálisan kapható multiroom egységekkel kiegészítve képes egy teljes lakóépület „beterítésére” is, amit jelképesen mi is kipóbáltunk. A szerkesztőség többi szobájában elhelyeztünk egy MRX3 illetve egy MRX5 –ös multiroom darabot, melyek hangukkal teljesen lenyűgözték a kollégáikat, a kinézetről nem is beszélve. A rendszer installálása könnyű, hangminősége basszus hangfallal kiegészítve több mint kíváló, modern kinézete pedig kitűnöen passzol minden lakókörnyezethez.

 

Forrás: http://www.sztereomagazin.hu/tesztek/audio/pioneer+fsw40++multiroom+a+javabol.html

Termékösszehasonlítás